Киплинг
Шаблоны joomla

Activitate Politica

Verzii sunt contra alegerilor anticipate

  • PDF

Partidul Verde Ecologist îndeamnă liderii de la guvernare să identifice o candidatură pentru funcţia de prim-ministru, din rândurile Alianţei pentru Integrare Europeană, care să fie susţinută şi votată de Parlament. În cazul în care acest scenariu nu va reuşi, verzii îl îndeamnă pe şeful statului să iniţieze consultări cu societatea civilă pentru identificarea unei candidaturi potrivite, chiar şi din afara AIE.

Citeşte mai mult...

În contextul Zilei Internaţionale a Migranţilor

  • PDF

În contextul Zilei Internaţionale a Migranţilor, membrii Partidului Verde Ecologist din Moldova au făcut un apel către autorităţile centrale de a susţine moldovenii plecaţi peste hotare, care de cele mai dese ori se confruntă cu discriminare şi lipsa unor contracte oficiale de angajare în ţările gazdă, transmite Info-Prim Neo. 

Preşedintele partidului, Anatolie Prohniţchi, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile din Republica Moldova ar trebui să ducă mai multe tratative cu statele europene în care muncesc moldoveni, pentru ca să existe o colaborare în domeniul angajării oficiale. Totodată, Anatolie Prohniţchi, a menţionat că cetăţenii moldoveni trebuie să fie încurajaţi şi promovaţi în afara ţării.


Potrivit lui Prohniţchi, o mare parte din bugetul Republicii Moldova este bazat pe banii trimişi de moldovenii de peste hotare, iar guvernările, prezente şi anterioare, nu acordă suficientă atenţie acestei categorii de moldoveni. „Se fac unele adunări cu reprezentanţii diasporei, însă dacă este să facem o analiză a ministerelor, vom observa că ar trebui să existe direcţii care să se ocupe de problema moldovenilor, însă ele nu există. La acest moment întâlnirile cu moldovenii sunt mai mult mioritice, cu lacrimi şi concerte, ceea ce nu este tocmai corect. Ei trebuie să fie promovaţi în funcţii elective peste hotare, trebuie să fie o politică de stat, care să sprijine aceşti moldoveni cu toate mijloacele”, a mai spus liderul verzilor din Republica Moldova.

Citeşte mai mult...

Delegaţia Partidului Verde ecologist din Moldova a participat Istambul în zilele de 14-16 decembrie la Black Sea Dialogue

  • PDF

Delegaţia Partidului Verde ecologist din  Moldova a participat Istambul în zilele de 14-16 decembrie la  Black Sea Dialogue. Lideri ai partidelor verzi din  Bulgaria, Ucraina, Rusia,  Aizrbaijan, Gruzia  şi Belarusi au dezbatut subiecte şi probleme comune ce ţin de politicile securităţii energetice în regiune, de protecţie a mediului şi de dezvoltare durabilă sub aspect economic şi social.

O problemă comună,care a atras în discuţie toţi participanţii este construcţia şi folosirea centralelor atomoelectrice. În acest sens a fost prezentată situatia din fiecare ţara. Deşi  Republica Moldova nu are centrale nucleare, ea este ameninţată de pericolul pe care îl prezintă  7 centreale nucleare din tarile vecine: Cehia,Slovenia,Ucraina,Bulgaria,România. A fost luată decizia ca verzii să organizeze campanii permanente de proteste în vedera opririi activităţilor acestor centrale atomice ,care  amenintă sanătarea pupulatiei  şi tercerea la formele netradiţionale de energie cum sunt cele eoliene, solare si de utilizare a biomasei. În privinţa extinderii centralelor nucelare pe teritoriului  Bulgariei, în această ţara va  avea loc un referendum la 27 ianuarie 2013 .

Citeşte mai mult...

Partidul Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova la Congresului Partidului Verde European din 11-13.11.2011 de la Paris

  • PDF

 

Partidul Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova la Congresului Partidului  Verde European din 11-13.11.2011 de la Paris

Delegaţia Partidului Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova împreună cu Verzii din toată Europa, în cadrul Congresului Partidului  Verde European (11-13.11.2011), au adoptat Declarația de la Paris, o propunere cu 12 puncte politice care să permită ieșirea din actuala criză financiară, socială şi economică ce afectează Europa, şi o foaie de parcurs pentru refondarea proiectului european: Verzii Europeni sunt convinşi că proiectul european are nevoie de direcţie şi scop pentru a găsi un nou sentiment european.

“Aceste crize erodează coeziunea socială şi duc la dezintegrarea politică a continentului, conducând în ne-relevanţă secolul 21. Orice scenariu care duce la destrămarea zonei euro, ar fi primul pas al dezintegrării politice a Europei, este inacceptabil pentru noi. În schimb însă, orice îmbunătăţire a integrarii politice a zonei euro nu poate conduce la cristalizarea unei Europe cu două viteze “, a declarat Philippe Lamberts, membru al Parlamentului European şi co-președinte al Partidului Verde European.

“Lupta pentru democraţia europeană nu s-a terminat .Înstrăinarea opiniei publice faţă de UE este în creştere din cauza incapacităţii celor 27 de state membre de a produce soluţii comune, durabile şi progresive, la crizele multiple care au impact asupra cetăţenilor “, a declarat Monica Frassoni, co-președinte al Partidului Verde European. “Mecanismul existent de guvernare este total inadecvat. Dar slăbirea crescândă a instituţiilor comune în favoarea unui Directorat de modă veche condus de “Merkozy” nu va face nimic pentru a îmbunătăţi situaţia “.

 

 

 

 

Propunerea Verzilor implică:

• Asigurarea sustenabilității poverii datoriei Greciei

• Crearea unui Fond European de Stabilitate Financiară (EFSF) (şi viitoare ESM) an effective backstop

• Recapitalizarea băncilor Europene

• Reechilibrarea numai printr-o abordare de austeritate

• O re-reglementare mai fermă a sectorului financiar european

• Elaborarea unei strategii cuprinzătoare de taxe europeană, inclusiv prin combaterea activă a fraudei fiscale şi pentru limitarea evaziunii fiscale,

• Crearea unui Fond Monetar European

• Asigurarea unui cadru macro-economic de supraveghere operaţional şi mai echilibrat

• Transformarea bugetului UE într-un instrument de politică economică, ceea ce va crea o Trezorerie europeană puternică şi relevantă.

• Lansarea unui nou Acord Verde pentru Europa, inclusiv:

o Punerea obiectivelor/țintelor UE 2020 pe picior de egalitate cu obiectivele de stabilitate şi creştere economică, şi cu cele financiare;

o Stabilirea mai eficientă a preţurilor emisiilor de CO2 printr-o mişcare de reducere a emisiilor de GES cu 30% până în 2020;

o Impunerea testelor de stres de carbon instituţiilor financiare, introducerea în legislaţie a riscurilor climatice ca fiind risc sistemic, promovarea indicilor verzi ca indexi de bază la care se pot referi fondurile, dezvoltarea sistemului bancar verde, cu stimulente fiscale, acolo unde este cazul;

o Acordarea BEI a dreptului să emită „Obligațiuni verzi”, în scopul de a încuraja investiţiile ecologice; Mandatarea fondurilor publice de pensii şi stimularea fondurile de pensii private să aloce o parte a portofoliului lor in investiţii şi companii verzi.

o Punerea în aplicare a tranziţiei la energiile regenerabile, şi renunțarea graduală la combustibili fosili și cei nucleari

• Luarea unor Co- decizii cheie in privința orientărilor de politică economică

• O convenţie pentru o nouă Europă

11-13.11.2011, Paris 

APEL către membrii Partidului Ecologist „Alianţa Verde" din Moldova

  • PDF

La trecerea unui an de la alegerile Parlamentare atmosfera social politică rămâne cuprinsă de febra electorală. Partidul Ecologist „Alianţa Verde" din Moldova s-a adresat permanent partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană, de la guvernare, şi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova pentru a găsi soluţii să depăşească starea de criză, să evite alegerile anticipate să aducă societatea la o stare de stabilitate.

Am vorbit cu surzii. Evenimentele ne dovedesc că alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi evitate. Societatea moldovenească se află la începutul a trei campanii de alegeri care vor demara consecutiv: referendumul pentru modificarea constituţiei, alegerile parlamentare anticipate şi alegerile generale locale. în aceste circumstanţe Partidul Ecologist Alianţa Verde urmează să manifeste un activism remarcabil nu numai pentru a-şi impune ideile sale doctrinare pe arena politică a republicii, dar şi a dovedi că are personalităţi destoinice să fie alese în organele de conducere locale şi naţionale ale statului.

Alegerile Parlamentare din 2009 ne-au demonstrat că ideile ecologiştilor. ale verzilor au susţinători în toate localităţile noastre. Este necesar să fortificăm rândurile partidului, să organizăm pretutindeni forţele ecologiste verzi, călăuzite de cele mai nobile intenţii de pe eşchierul politic moldovenesc. Cu mijloace mici putem face lucruri mari. Este necesar să reînnoim conducerea partidului la toate nivelele. Pentru aceasta trebuie ca împreună cu ONG-urile de mediu, împreună cu organizaţiile de tineret să promovăm în conducerea partidului tineretul ecologist. Consiliul Naţional care se va întruni la 30 mai 2010 va pune în discuţie un şir de probleme ce ţin de restructurarea capacităţilor organizatorice. Este de datoria fiecărui membru al Consiliului Naţional să vină cu propuneri concrete, să le expună în cadrul discuţiilor. Să demonstrăm cine sunt liderii care pot duce partidul înainte, depăşind starea de moleşeală care în mod periculos ne cuprinde. In Statele Uniunii Europene Verzii sunt o forţă politică. Avem în faţa noastră exemple: Ungaria, Germania, Estonia, Suedia. Avem o experienţă. Să dovedim şi noi că avem voinţă şi capacităţi umane, organizatorice, politice. Să devenim, că putem fi iarăşi cei care au fost şi mai mult decât atât.

 

 

 

Biroul Permanent al Partidului Ecologist

”Alianţa Verde”din Moldova

12 mai 2012

You are here Activitate Politica Declaraţii