Activitate Politica

Adolf Putin – Stop războiului!

  • PDF

Declaraţie privind poziția Partidului Verde Ecologist din Republica Moldova față de situația din Ucraina

Adolf Putin – Stop războiului!

PVE, alături de întreaga societate civilă din R. Moldova orientată spre valorile democraţiei europene, își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ultimele evoluții din Ucraina, precum şi în legătură cu previzibilele consecinţe nefaste ce vor fi generate la nivel regional şi continental prin continuarea în mod iresponsabil de către autorităţile de azi de la Moscova a aceleiaşi politici expansioniste promovată de imperialismul ţarist şi sovietic. Practic, prin implicarea militară în problemele interne ale Ucrainei, Rusia a demonstrat că a rămas ultimul imperiu barbar într-o lume a dialogului şi că politica sa este bazată strict pe manipularea unei populaţii marcată de frustrările ideologiei şovine şi imperialiste ce i-a fost cultivată intenţionat de câteva secole.
              
În acest context, PVE trage un serios semnal de alarmă cu privire la comportamentul tipic fascist adoptat de actuala conducere de la Kremlin, în frunte cu Vladimir Putin, artizanul recentelor diversiuni din Crimeea, menite în mod evident doar să justifice agresiunea împotriva unui stat suveran şi independent.

Lecţia episodului dramatic ce se consumă acum în Ucraina este o dovadă că lecţiile anterioare ale istoriei nu au fost învăţate de Kremlin din cauza că comunismul rusesc nu a fost pedepsit pentru milioanele sale de victime nevinovate la tribunalul de la Nurnberg. E cazul să reamintim că, în 1939, Germania fascistă recurgea la scenariul ocupării unui post de frontieră propriu chiar de către ostaşi germani, doar că erau îmbrăcaţi în uniforme poloneze, pentru a justifica agresiunea împotriva Poloniei. Exact ca în Crimeea de azi, când ostaşi ruşi, în uniforme fără însemne, au ocupat Parlamentul şi aeroportul. Ceva mai recent, acum 22 de ani, la 2 martie 1992, R. Moldova, alături de alte câteva foste republici sovietice, era admisă în ONU.   

„Întâmplător”, tot atunci, Rusia declanşa agresiunea militară a dezmembrării teritoriale a R.Moldova prin războiul transnistrean. Exact cum a procedat acum, când a iniţiat un nou conflict de tip transnistrean odată cu anunţul Ucrainei că îşi va continua parcursul european.

Ceea ce s-a întâmplat în R.Moldova în 1992 şi în Georgia în 2008, ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este efectul peste decenii al politicii concepute de Stalin, de creare de state artificiale propuseşti, prin transfer de teritorii şi populaţii fără legătură cu identitatea şi istoria naţională. Unicul scop a fost să semene încă de atunci sămânţa vrajbei şi dezbinării în eventualitatea manifestării în viitor a unor voinţe de independenţă. Pentru Ucraina, acel viitor a venit acum, iar roadele seminţelor lui Stalin le culege Putin. Cu un tupeu tipic imperial, noul Adolf de la Kremlin acuză proeruopenii din Ucraina de fascism, fâcându-se a uita că predecesorul său, Iosif Visarionovici a practicat o politică 100% în oglindă cu fascismul, că a mers de mână cu Hitler la ocuparea Europei şi că i-a despărţit doar lăcomia, în nici un caz diferenţe de ordin ideologic.   

În mod evident, Rusia nu face altceva decât să continue politica de anexiune a Imperiului Ţarist şi pe cea de învrăjbire a naţiunilor intrate în vizorul ambiţiilor sale expansioniste. Justificarea agresiunii prin invocarea unei pretinse obligaţii de a apăra cetăţenii ruşi din Ucraina este cinică şi sfidătoare în raport cu realităţile istoriei recente. Este notoriu cunoscut şi în Ucraina, la fel ca şi în R. Moldva, şi în celelalte foste republici unionale, că aceste enclave etnice au fost create în mod artificial prin transferul de populaţie rusofonă – nu totdeauna rusească! – în teritoriile care trebuiau să fie controlate în beneficiul exclusiv al Moscovei. Populaţia rusofonă a fost stabilită aici de la bun început pe poziţii de dominare şi control, prin limitarea jignitoare a dreptului populaţiei autohtone de a-şi exercita dreptul la administrarea propriului teritoriu şi de a avea acces la propria limbă şi cultură. În acest context, reacţia recentă a puterii de la Kiev de a imita fostul „stăpân” şi a abroga Legea cu privire la funcţionarea limbilor populaţiilor băştinaşe o calificăm total contrară normelor europene privind drepturile minorităţilor etnice. Nu te poţi apropia de Europa liberă, strâmtorând libertăţile cetăţenilor de alte etnii.

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina arată că, dacă o țară şi comunitatea mondială nu reacționează imediat la pericolul politicii ruseşti de imixtiune şi de dezbinare etnică, acesta se va extinde distrugător în toată regiunea. Şi nu este singurul pericol! Eventualul război ruso-ucrainean, pe lângă miile de jertfe, va însemna şi o imensă catastrofă ecologică, prin pierderea controlului asupra depozitelor de muniţii chimice şi bacteriologice, asupra centralelor atomice şi a centralelor hidroelectrice, plus poluarea inevitabilă, pe termen imediat şi lung, a unor teritorii imense şi a bazinului Mării Negre.

În vederea prevenirii acţiunilor ce pot conduce la destabilizarea în continuare a situaţiei în regiune, PVE cheamă să fie utilizate de urgență toate mecanismele internaţionale pentru soluţionarea crizei exclusiv pe căi diplomatice.

Nu agresiunii militare!
Nu politicilor fasciste şi imperialismului sovietic!
Nu lui Adolf Putin!

Declarația cu privire la privatizările ilegale

  • PDF

PVE din R.Moldova face parte din marea familie a ecologiştilor europeni, fapt care îi determină orientarea politică şi activităţile cotidiene. În această ordine de idei, PVE deşi, la moment, e un partid extraparlamentar, a susţinut şi susţine demersurile forţelor politice de la guvernare pentru integrarea R.Moldova în spaţiul Uniunii Europene, detaşându-se clar şi condamnând fără echivoc, actele de corupţie, delapidările, fărădelegile şi incompetenţa demnitarilor, care pun în pericol viitorul european al R.Moldova.

Read more...

Partidul Verde Ecologist din Republica Molvova în vizită la colegii din Rusia

  • PDF

 

 

 

Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova în vizită

la colegii din Russia (8 – 9 februarie 2013)

La invitaţia colegilor din Russia „Альянс Зелёных – Народная Партия” o delegaţie a Partidului Verde Ecologist din Republica Moldova în componenţa: preşedintele partidului –Anatolie Prohniţchi, vicepreşedintele partidului – Serghei Albi, liderul tinerilor verzi – Alexandru Donea, au participat la şedinţa mesei rotunde internaţionale (partidele verzi din Russia, Romania, Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Ucraina) cu genericul: „Apărarea drepturilor electorale ale cetăţenilor. Instrumente de monitorizare de lungă durată.” La şedinţă a rostit o alocaţiune şi Anatolie Prohniţchi.

 

Delegaţia partidului a participat activ şi la Şedinţa congresului II al partidului „Альянс Зелёных – Народная Партия” în cadrul căruia preşedintele partidului – Anatolie Prohniţchi a adresat un mesaj de salut colegilor din Russia, care se află la început de cale în politica verzilor, mesaj care afost întîmpinat cu aplauze de delegaţii congresului.

Tot în cadrul congresului a fost semnat un acord de colaborare în domeniul politicilor verzi dintre cele două partide.Delegaţia Partidului Verde Ecologist în componenţa deplină, a participat şi la mitingul de protest organizat de colegii din Russia, care s-a desfăşurat pe „Площадь Революции” din centrul Moscovei.Pe parcursul aflării în vizita oficială, de către membrii delegaţiei, au fost stabilite relaţii cu preşedintii organizaţiilor regionale a verzilor din Russia, cointeresaţi.

În stabilirea relaţiilor bilaterale între organizaţiile teritoriale cu împlimentarea diferitor programe verzi.

 


 

Verzii sunt contra alegerilor anticipate

  • PDF

Partidul Verde Ecologist îndeamnă liderii de la guvernare să identifice o candidatură pentru funcţia de prim-ministru, din rândurile Alianţei pentru Integrare Europeană, care să fie susţinută şi votată de Parlament. În cazul în care acest scenariu nu va reuşi, verzii îl îndeamnă pe şeful statului să iniţieze consultări cu societatea civilă pentru identificarea unei candidaturi potrivite, chiar şi din afara AIE.

Read more...

În contextul Zilei Internaţionale a Migranţilor

  • PDF

În contextul Zilei Internaţionale a Migranţilor, membrii Partidului Verde Ecologist din Moldova au făcut un apel către autorităţile centrale de a susţine moldovenii plecaţi peste hotare, care de cele mai dese ori se confruntă cu discriminare şi lipsa unor contracte oficiale de angajare în ţările gazdă, transmite Info-Prim Neo. 

Preşedintele partidului, Anatolie Prohniţchi, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile din Republica Moldova ar trebui să ducă mai multe tratative cu statele europene în care muncesc moldoveni, pentru ca să existe o colaborare în domeniul angajării oficiale. Totodată, Anatolie Prohniţchi, a menţionat că cetăţenii moldoveni trebuie să fie încurajaţi şi promovaţi în afara ţării.


Potrivit lui Prohniţchi, o mare parte din bugetul Republicii Moldova este bazat pe banii trimişi de moldovenii de peste hotare, iar guvernările, prezente şi anterioare, nu acordă suficientă atenţie acestei categorii de moldoveni. „Se fac unele adunări cu reprezentanţii diasporei, însă dacă este să facem o analiză a ministerelor, vom observa că ar trebui să existe direcţii care să se ocupe de problema moldovenilor, însă ele nu există. La acest moment întâlnirile cu moldovenii sunt mai mult mioritice, cu lacrimi şi concerte, ceea ce nu este tocmai corect. Ei trebuie să fie promovaţi în funcţii elective peste hotare, trebuie să fie o politică de stat, care să sprijine aceşti moldoveni cu toate mijloacele”, a mai spus liderul verzilor din Republica Moldova.

Read more...

You are here Activitate Politica Declaraţii