Activitate Politica

Rezoluţia Consiliului Naţional al Partidului Ecologist "Alianţa verde" din Moldova

 • PDF

Rezoluţia Consiliului Naţional al Partidului Ecologist "Alianţa verde"

din Moldova

Opţiunile Partidului Ecologist "Alianţa verde" din Moldova

după alegerile parlamentare anticipate din

28 noiembrie 2010

 

Alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 ne dovedesc că în majoritatea ei, populaţia optează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Consolidarea forţelor democratice, care au acces în Parlament şi revigorarea Alianţei pentru Integrarea Europeană corespunde idealurilor politice ale PEM AVE, membru deplin al Partidului Verde European. în această ordine de idei, PEM AVE susţine eforturile Alianţei pentru Integrarea Europeană de făurire a unui stat democratic şi prosper, de implementare a standardelor europene în viaţa politică, ecologică, socială, economică. Partidul va aplica tot arsenalul politic şi organizatoric, va valorifica tot capitalul său uman întru sprijinirea eforturilor de realizare a proiectelor de protecţie a mediului şi folosire durabilă a resurselor naturale, conform directivelor normative ale UE, în aşa mod, încît să sincronizăm activităţile noastre şi să transpunem în realitatea moldovenească prevederile programistice verzi europene, expuse în programul Partidul Verde European „Un viitor verde pentru Europa".

Numai astfel vom putea contribui la edificarea unui viitor durabil pentru Republica Moldova, ceia ce înseamnă a forma o viziune economică verde, o arhitectură democratică, a crea o justiţie dreaptă, a împlementa modelul social-european, ca în timp util, fără amînări, Republica Moldova să devină un stat membru cu drept deplin al Uniunii Europene.

21. 01. 2011

Comunicat de presă: Consiliul Partidului Verde European

 • PDF

În perioada 9-11 noiembrie 2012, în Atena s-a desfăşurat Consiliul Verzilor Europeni.

La şedinţa curentă a Consiliului au participat circa 120 de reprezentanţi ai partidelor verzi membri ai Partidului Verde European, din peste 30 de ţări. Delegația Republicii Moldova a fost reprezentată  de președintele Partidului Verde Ecologist din Republica Moldova - Anatolie Prohnițchi, împreună cu Secretarul general al aceleiași formațiuni - Victoria Covali.

În cadrul discuțiilor Programului  Consiliului Partidului Verde European, pe lângă componenta ecologistă, s-a accentuat și coeziunea socială, respectarea drepturilor fundamentale ale omului și schimbarea modului falimentar de a gândi și aplica politicile actuale din Europa.   

Atfel au fost  evidenţiate problemele cheie cu care se confruntă UE în acest moment: criza financiară, drepturile digitale, migraţia şi modul Verde de soluţionare ale acestora.
Pe agenda zilei au fost planificate și alegerile pentru noul board de conducere al EGP. Monica Frassoni și Reinhard Butikofer au fost aleși la funcția de purtători de cuvânt ai grupului politic.

Totodată în Atena, participanţii Consiliului, au ales noul Comitet, care va continua gestionarea de zi cu zi a activităţilor Partidului Verde European şi va asigura, coordonarea alegerilor europene campania anului 2014.

Delegația Republicii Moldova a participat și în activitățile petrecute în afara ședințelor Consiliului, astfel au fost stabilite relații bilaterale de parteneriat cu Partidul Verde al Marei Brinanii, Partidul Verde din Canada, Partidul Verde Finlandez.


Totodată, a avut loc întîlnirea delegaților Republicii Moldova cu reprezentanții UNIUNII de Prietenie Moldo-Elena ”Al. Ipsilantis” în cadrul căreia s-a discutat un eventual plan de lucru comun în domeniul reprezentării membrilor diasporei la nivel european dar și în domeniul menținerii conexiunii între moldovenii din statul Elen cu Republica Moldova.

Partidul Verde European este un partid politic transnaţional membrii căruia sunt partidele verzi cît din ţările europene atît și de pe alte continente. Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova este membru cu drepturi depline al Partidului Verde European din anul 2008.

Comunicat de presă: Modificări esențiale în cadrul Partidului

 • PDF

Partidul Verde Ecologist a fost fondat la 9 aprilie 1992 iar primul Preşedinte a Partidului a fost domnul Gheorghe Malarciuc. Din 2008 Partidul Verde Ecologist din Moldova devine membru cu drepturi depline a Partidului Verde European (www.europeangreens.com).

La 15 iulie 2012 la Congresul al V-lea Extraordinar a fost luată decizia de a schimba denumirea partidului din Partidul Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova în Partidul Verde Ecologist. De către Congres au fost adoptate şi schimbările Statutului Partidului cu scopul ajustării acestuia la normele legislaţiei Republicii Moldova dar şi la normele pentru partidele membre al Partidului Verde European.

Principiile de bază promovate de către noul statut:

1) Influenţa directă asupra componenţei organelor de conducere a membrilor partidului

Astfel conform noului statut Organele de conducere a partidului precum:

 • Preşedintele Partidului,
 • Preşedintele de Onoare a Partidului,
 • Membrii Consiliului Naţional,
 • Comisia de Cenzori
 • Comisia de Etică şi Arbitraj sunt alese de către Congresul Partidului.

2) Egalitatea partajării funcţiilor de conducere după principiile de gender şi vîrstă

Astfel, Consiliul Naţional este condus de un Preşedinte şi Vicepreşedinţi al C.N. cu vîrstă şi gen diferit.

Consiliul Naţional poate alege şi revoca:

 • Vicepreşedinţii Partidului
 • Membrii Biroului Permanent
 • În cazuri extraordinare revocă Preşedintele partidului cu 2/3 de voturi

În acest context, 50% din posturile de răspundere în partid şi repartizarea locurilor pe listele electorale obligatoriu sunt destinate doamnelor.
Este stipulată prezenţa tinerilor (personae cu vîrsta de pînă la 30 ani) în cel puţin 30% din organele de conducere şi funcţiile de răspundere din partid şi administrative.
Membrii partidului nu pot deţine mai mult de două funcţii de conducere în Partid.

3) Democratizarea procesului de luare a deciziilor în partid

Conform noului Statut Organizaţiile Teritoriale dispun de autonomie deplină în procesul activării de fiecare zi, în alegerea organelor de conducere a O.T.,la înnaintarea candidaţilor şi formarea listelor electorale pentru alegerile locale.
Şedinţele consultative ale Consiliului Naţional pot fi petrecute prin intermediul reţelei internet.
Programul Partidului Verde Ecologist pune accent pe promovarea drepturilor copiilor şi teniretului, iar conform principiului Familiei Europene – “Unitate prin diversitate”, partidul îşi pune drept scop promovarea valorilor culturale naţionale.

În cele din urmă, Partidul Verde Ecologist îşi va baza activitatea în direcţia optimizării raportului societate-natură, bazată pe Triada Sistemică: Politica, Economia, Ecologia

Activităţile Partidului Verde Ecologist în septembrie 2012

 • PDF

Activităţile Partidului Verde Ecologist în septembrie 2012

  Pe 15 septembrie 2012 Partidul Verde Ecologist a participat la ”Festivalul Etniilor ” desfăşurat   în Grădina publică ”Ştefan cel Mare”. La eveniment au fost prezenţi Preşedintele  Organizaţiei Municipale Chişinău al PVE Gheorghe Cebotari şi alţi membri activi din minucipiu.  În cadrul festivalului au fost stabilite relaţii de colaborare cu reprezentanţii diasporelor care s-au arătat cointeresaţi  de  realizarea activităţilor în comun cu Partidul Verde Ecologist.

Pe 22 septembrie Partidul Verde Ecologist a sărbatorit ”Ziua Europeană  fără maşini”. Cu această ocazie, Organizaţia Municipală Chişinău a PVE a organizat în faţa primării un flash-mob cu  lozinca: ”Piste reale pentru ciclişti”. Evenimentul a avut scopul să demonstreze locuitorilor că de ziua circulatiei fără maşini se pot bucura de orașul lor, mai liniștit și mai puțin poluat.

Read more...

Activităţile Partidului Verde Ecologist în perioada august –septembrie 2012

 • PDF

 

 

 

Activităţile Partidului Verde Ecologist în perioada august –septembrie 2012

25 august: Partidul Verde Ecologist împreună cu Clubul Cicliştilor Amatori şi Organizaţia teritorială Orhei în frunte ce preşedintele Zalevschi Ana, a organizat o cursă pentru biciclişti  pe traseul Chişinău-Orhei-Butuceni, în cadrul  Festivalului  ”Gustar” de la Orheiul Vechi.

 

 

26-27 august: Partidul Verde Ecologist împreună cu Clubul Cicliştilor Amatori şi  Tinerii verzi  au organizat  acţiunea ”Independenţa pe biciclete”. Cursa s-a desfăşurat  pe traseul Chişinău- Cimişlia-Comrat- Cimişlia- Hînceşti- Chişinău.

 

Preşedintele organizaţiei teritoriale Cimişlia – Igor Comerzan a organizat o întîlnire cu primarul oraşului, locuitorii şi reprezentanţii mass-media din localitate.

                        

                   

Activităţile petrecute în Comrat au inclus o întînlire oficială cu başcanul UTA Găgăuzia- Mihail Formuzal. Reprezentnţii Organizaţiei teritoriale Comrat  au organizat un concert  pentru tinerii verzi din localitate. Deasemenea au fost întreţinute discuţii despre ideologia verde, ceea ce i-a impresionat mult  pe tinerii din regiune.

 

În Hîncesti Partidul Verde Ecologist a fost întîmpinat oficial cu pîine şi sare de către conducerea oraşului împreună cu reprezentanţii mass media din localitate.

 

 

 

 

 

 

                          Activitati au fost petrecute şi în alte oraşe ale RM:

 La Glodeni întâmpinaţi  de  preşedintele Tarigradschi Daniel reprezentanţii Partidului Verde Ecologist au fost apreciaţi pentru ideologia pe care o promovează. Ziarul local a publicat un mesaj de felicitare adresat reprezentanţilor Partidului cu ocazia sărbătorii.

Presedintele Organizaţiei Teritoriale Nisporeni Lupu Gheorghe  împreună cu alţi membri au adresat feliciatari cu prilejul sarbatorii

 Feliciatri si cadouri muzicale au fost oferite la Ştefan Vodă de către preşedintele Cărăus Oleg

Sărbătoare a continuat la Chisinau unde a avut loc  depunerea de flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint. La eveniment au participat  primvicepreşedinte Palancean Alexei, vicepreşedinte al partidului- Albu Serghei,  preşedintele organizaţiei municipale Chişinau Cebotari Gheorghe şi alţi membri de seamă al Partidului Verde Ecologist

Pe 31 august de  Ziua Limbii membrii Partidului Verde Ecologist au depus flori la  marelui poet al neamului - Grigore Vieru. La eveniment au participat  Preşedintele partidului Anatolie Prohniţchi, secretarul general Victoria Covali, preşedintele Consiliului Naţional Andrei Dumbraveanu, liderul Tinerilor Verzi  Alexandru Donea, vicepresedintele- Albu Serghei  şi alti membri de seama ai Partidului.

 

Pe 2 septembrie Partidul Verde Ecologist a participat la prima ediţie  a Festivalului  Vînătorilor si pescarilor din RM. La eveniment au luat parte  preşedintele partidului Anatolie Prohniţchi, secretarul general-Victoria Covali, primvicepreşedintele Alexei Palancean, preşedintele consiliului National Andrei Dumbraveanu, vicepreşedintele partidului Albu Serghei şi alţi membri.  În cadrul Festivalului au avut loc dezbateri ce ţin de activiţăţile legate de ocrotirea naturii.  Identificarea simpatizantilor si noilor membri de partid dar şi promovarea ideologiei Partidului Verde Ecologist au fost deasemenea teme discutate în cadrul Festivalului.

 

 

   Presedintele Partidului 

        Verde Ecologist                                        Anatolie PROHNIŢCHI.

 

 

 

You are here Activitate Politica Declaraţii