Киплинг
Шаблоны joomla

Activitate Politica

Opriţi abuzurile şi crimele în păduri, în albiile Nistrului şi Prutului!

  • PDF

În urma intenţiilor de ultimă oră de destituire din funcţie a dlui Dorin Dușciac, vice-ministru al mediului, Partidul Verde Ecologist se vede nevoit de a constata că Partidul Liberal Reformator, care şi-a asumat responsabilitatea pentru administrarea ecologică a resurselor naturale şi protecţia mediului înconjurător în Republica Moldova, a manifestat şi manifestă aceeaşi lăcomie şi iresponsabilitate faţă de acest domeniu vital pentru ţară ca şi partidul liberal, de la care „reformatorii” s-au desprins şi au jurat că vor evita abuzurile şi fărădelegile comise de foştii lor colegi.

Din păcate, PLR nu a întreprins nimic pentru a curma furturile, raket-ul şi jafurile din pădurile statului - dimpotrivă, dacă ţinem cont de numeroasele materiale apărute în mass-media,  conchidem că a fost mărit birul şi taxele pentru conducerea partidului şi a „Moldsilvei” din contul arendei pădurilor şi a tăierilor a sute şi mii de hectare de arbori deosebit de valoroşi pentru seminţe şi regenerare. Şi, probabil, fiindcă nu erau suficiente resursele financiare acumulate din distrugerea pădurilor, crimele ecologice au fost extinse şi spre alte resurse naturale ca zăcămintele minerale şi extragerea nisipului din albiile râurilor Prut şi Nistru.

Citeşte mai mult...

Partidul Verde Ecologist în vizită la Poșta Veche

  • PDF
Locatarii mai multor străzi din cartierul Poșta Veche au sărbătorit Duminica Floriilor în compania formației “Poșta Veche” și a Partidului Verde Ecologist din Moldova. 
Partidul Verde in vizita la Posta Veche
 
Gheorghe Lungu, organizator și conducătorul formației “Poșta Veche” a spus că ”deși am făcut mai multe încercări de a organiza astfel de sărbători pentru vecinii noștri, acum este pentru prima dată când, de comun cu Partidul Verde Ecologist  s–a reușit un astfel de eveniment. Fiind originar de aici, din cartierul Poșta Veche, am avut întotdeauna dorința de a face ceva, pentru ca locul unde trăim să devină unul deosebit atât pentru cei care s-au născut în acest cartier cât și pentru cei care s-au stabilit aici și care ne-au devenit, pe parcursul anilor, buni vecini și prieteni.”
 
La evenimentul de la Poșta Veche au fost prezenţi Preşedintele  Organizaţiei Municipale Chişinău al Partidului Verde Ecologist, Gheorghe Cebotari şi alţi membri activi din municipiu.
 

Citeşte mai mult...

Declarația Partidului Verde Ecologist din Moldova privind semnarea Acordului de Asociere

  • PDF

Partidul Verde Ecologist din Moldova salută semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.  


Semnarea acestui acord este un moment istoric pentru Republica Moldova. Acum suntem mai aproape de Europa, liberi între liberi și egali între egali. Următorul pas este ca Moldova să devină membră a Uniunii Europene.    

Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova, membru cu drepturi depline al Partidului Verde European (European Greens) din 12 octombrie 2008, a militat de-a lungul anilor pentru integrarea cît mai rapidă a Republicii Moldova în familia europeană, având mereu susținerea colegilor europeni, inclusiv din Parlamentul European.        

Facem apel către partidele politice, reprezentanții societăți civile și toți cetățenii Republicii Moldova să ne unim forțele în parcursul european, pentru binele poporului Republicii Moldova. Pentru o Moldovă prosperă, într-o Europă prosperă!

Preşedinte  
Partidul Verde Ecologist

Anatolie Prohniţchi

27 iunie 2014
 

Partidul Verde Ecologist din Moldova prezintă candidaţi la europarlamentare

  • PDF

Trei membri ai Partidului Verde Ecologist din Moldova sunt înregistraţi pe lista verzilor din România pentru alegerile europarlamentare din acest an, în baza unui acord de colaborare. Este vorba de  Alecu Reniţă, Andrei Dumbrăveanu şi Alexei Palancean. Liderul formaţiunii, Anatolie Prohniţchi, a declarat că Partidul Verde Ecologist este primul din spaţiul estic care, prin candidaţii săi, participă la alegerile europarlamentare.

Citeşte mai mult...

Adolf Putin – Stop războiului!

  • PDF

Declaraţie privind poziția Partidului Verde Ecologist din Republica Moldova față de situația din Ucraina

Adolf Putin – Stop războiului!

PVE, alături de întreaga societate civilă din R. Moldova orientată spre valorile democraţiei europene, își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ultimele evoluții din Ucraina, precum şi în legătură cu previzibilele consecinţe nefaste ce vor fi generate la nivel regional şi continental prin continuarea în mod iresponsabil de către autorităţile de azi de la Moscova a aceleiaşi politici expansioniste promovată de imperialismul ţarist şi sovietic. Practic, prin implicarea militară în problemele interne ale Ucrainei, Rusia a demonstrat că a rămas ultimul imperiu barbar într-o lume a dialogului şi că politica sa este bazată strict pe manipularea unei populaţii marcată de frustrările ideologiei şovine şi imperialiste ce i-a fost cultivată intenţionat de câteva secole.
              
În acest context, PVE trage un serios semnal de alarmă cu privire la comportamentul tipic fascist adoptat de actuala conducere de la Kremlin, în frunte cu Vladimir Putin, artizanul recentelor diversiuni din Crimeea, menite în mod evident doar să justifice agresiunea împotriva unui stat suveran şi independent.

Lecţia episodului dramatic ce se consumă acum în Ucraina este o dovadă că lecţiile anterioare ale istoriei nu au fost învăţate de Kremlin din cauza că comunismul rusesc nu a fost pedepsit pentru milioanele sale de victime nevinovate la tribunalul de la Nurnberg. E cazul să reamintim că, în 1939, Germania fascistă recurgea la scenariul ocupării unui post de frontieră propriu chiar de către ostaşi germani, doar că erau îmbrăcaţi în uniforme poloneze, pentru a justifica agresiunea împotriva Poloniei. Exact ca în Crimeea de azi, când ostaşi ruşi, în uniforme fără însemne, au ocupat Parlamentul şi aeroportul. Ceva mai recent, acum 22 de ani, la 2 martie 1992, R. Moldova, alături de alte câteva foste republici sovietice, era admisă în ONU.   

„Întâmplător”, tot atunci, Rusia declanşa agresiunea militară a dezmembrării teritoriale a R.Moldova prin războiul transnistrean. Exact cum a procedat acum, când a iniţiat un nou conflict de tip transnistrean odată cu anunţul Ucrainei că îşi va continua parcursul european.

Ceea ce s-a întâmplat în R.Moldova în 1992 şi în Georgia în 2008, ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este efectul peste decenii al politicii concepute de Stalin, de creare de state artificiale propuseşti, prin transfer de teritorii şi populaţii fără legătură cu identitatea şi istoria naţională. Unicul scop a fost să semene încă de atunci sămânţa vrajbei şi dezbinării în eventualitatea manifestării în viitor a unor voinţe de independenţă. Pentru Ucraina, acel viitor a venit acum, iar roadele seminţelor lui Stalin le culege Putin. Cu un tupeu tipic imperial, noul Adolf de la Kremlin acuză proeruopenii din Ucraina de fascism, fâcându-se a uita că predecesorul său, Iosif Visarionovici a practicat o politică 100% în oglindă cu fascismul, că a mers de mână cu Hitler la ocuparea Europei şi că i-a despărţit doar lăcomia, în nici un caz diferenţe de ordin ideologic.   

În mod evident, Rusia nu face altceva decât să continue politica de anexiune a Imperiului Ţarist şi pe cea de învrăjbire a naţiunilor intrate în vizorul ambiţiilor sale expansioniste. Justificarea agresiunii prin invocarea unei pretinse obligaţii de a apăra cetăţenii ruşi din Ucraina este cinică şi sfidătoare în raport cu realităţile istoriei recente. Este notoriu cunoscut şi în Ucraina, la fel ca şi în R. Moldva, şi în celelalte foste republici unionale, că aceste enclave etnice au fost create în mod artificial prin transferul de populaţie rusofonă – nu totdeauna rusească! – în teritoriile care trebuiau să fie controlate în beneficiul exclusiv al Moscovei. Populaţia rusofonă a fost stabilită aici de la bun început pe poziţii de dominare şi control, prin limitarea jignitoare a dreptului populaţiei autohtone de a-şi exercita dreptul la administrarea propriului teritoriu şi de a avea acces la propria limbă şi cultură. În acest context, reacţia recentă a puterii de la Kiev de a imita fostul „stăpân” şi a abroga Legea cu privire la funcţionarea limbilor populaţiilor băştinaşe o calificăm total contrară normelor europene privind drepturile minorităţilor etnice. Nu te poţi apropia de Europa liberă, strâmtorând libertăţile cetăţenilor de alte etnii.

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina arată că, dacă o țară şi comunitatea mondială nu reacționează imediat la pericolul politicii ruseşti de imixtiune şi de dezbinare etnică, acesta se va extinde distrugător în toată regiunea. Şi nu este singurul pericol! Eventualul război ruso-ucrainean, pe lângă miile de jertfe, va însemna şi o imensă catastrofă ecologică, prin pierderea controlului asupra depozitelor de muniţii chimice şi bacteriologice, asupra centralelor atomice şi a centralelor hidroelectrice, plus poluarea inevitabilă, pe termen imediat şi lung, a unor teritorii imense şi a bazinului Mării Negre.

În vederea prevenirii acţiunilor ce pot conduce la destabilizarea în continuare a situaţiei în regiune, PVE cheamă să fie utilizate de urgență toate mecanismele internaţionale pentru soluţionarea crizei exclusiv pe căi diplomatice.

Nu agresiunii militare!
Nu politicilor fasciste şi imperialismului sovietic!
Nu lui Adolf Putin!

You are here Activitate Politica Declaraţii