Masa rotundă internațională ”Să salvăm râul Nistru!”

  • PDF

La 26 mai 2017 Partidul Verde Ecologist din Moldova împreuna cu Partidul Verde din Ucraina au petrecut o masă rotundă internațională cu genericul "Sa salvăm răul Nistru!". Activitatea  face parte din cadrul evenimentelor campaniei cu același nume desfășurate de Partidul Verde Ecologist. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Verzii din Ucraina și cu susținerea Verzilor Europeni.

La adresa participanților au parvenit scrisori de salut și susținere din partea partidelor verzi din România, Georgia, Bulgaria cât și din partea conducerii Partidului Verde European. La eveniment au fost invitate ONG-urile de mediu, lideri ai partidelor parlamentare și extraparlamentare. Noi credem că salvarea râului Nistru nu are culoare politică.

La eveniment a mai participat și o delegație a Verzilor Ucraineni formată din președintele Partidului Verde - Vitalie Kononov, Secretara Internațională - Tatiana Bodun și lidera Tinerilor Verzi din Cernăuți - Victoria Bilivsca.

De ce sunt ingrijorați Verzii din ambele state? Autoritațile ucrainene planifică sa construiască pe cursul superior al rîului Nistru o cascadă de 6 hidrocentrale. Președinții Partidelor Verzi din Moldova Anatolie Prohnițchi și din Ucraina Vitalie Kononov au venit cu un cuvânt de salut și o informație amplă despre ce sa întreprins până acum de partidele verzi pe plan național și internațional, în vederea soluționării problemei.

Despre consecințele construcției cascadelor a prezentat o informație amplă în prezentările lor  Alecu Reniță – președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Tatiana Bodun, Rodica Iordanca - Iordanov, Victoria Bilivsca, Vasile Costiuc președintele Partidului Democrația Acasă ,un partid de tineri a vorbit despre pericolul dispariției râului Nistru ca și a râului Bâc.

Președintele Asociație Veteranilor "Tiras Tighina'' Anatol Caraman a relatat despre dezastrul râului la moment și transformarea lui în mlaștina, ba mai mult construcția cascadelor de hidrocentrale prezintă și un pericol de inundație masiva a localităților din albie in caz de conflict armat, prin explodarea barajelor. Reprezentanții Ministerului Mediului din Moldova Andrei Ursache și Dumitru Osipov, prezenți la masa rotundă au vorbit participanților despre măsurile întreprinse de instituțiile statului în această privință. Despre pericolul dispariției monumentelor istorice și peisagistice a vorbit Vasile Fotescu recunoscut activist civic.  

În urma dezbaterilor aprinse cu participarea tinerilor prezenți și propunerile parvenite sa decis ca bazinul râului Nistru sa fie transformat într-o zona de producere a energiei din surse alternative - biologice, solare și eoliane.

Ca rezultat al mesei rotunde internaționale de către participanți a fost votat un apel adresat autorităților Ucrainei, Moldovei și Uniunii Europene contra construcției cascadelor de hidrocentrale.

La final președinții Partidului Verde Ecologist Anatolie Prohnițchi si Partidului Verde Ucraina Vitalie Kononov au mulțumit participanților pentru activism și implicare în soluționarea acestei probleme comune.  

You are here Activitate Politica Declaraţii Declaratii Masa rotundă internațională ”Să salvăm râul Nistru!”