Киплинг
Шаблоны joomla


Problematica râului Nistru. De la local la global.

Самые новые шаблоны Joomla на нашем сайте.
Красивые Шаблоны Joomla 2.5

Partidele ecologiste din Moldova şi Ucraina au semnat un apel comun către prim-miniștrii celor două state prin care cer abrogarea Programului de Dezvoltare a Hidrocentralelor în Ucraina până în anul 2026 – document aprobat de cabinetul de miniștri de la Kiev în iulie 2016. Programul prevede construcția a șase cascade de hidrocentrale pe Nistru, iar potrivit Verzilor, consecințele pentru mediu vor fi grave.
 

Anatolie Prohniţchi, Președintele Partidului Verde Ecologist din Moldova, în cadrul unei conferințe de presă de totalizare, a declarat că ”prin acțiunile Guvernului de la Kiev există riscul ca râul Nistru să sece pe tot cursul până la Marea Neagră”.

Pentru a atenţiona asupra pericolelor existente, în cadrul Congresului Global al Verzilor, care a avut loc la Liverpool la începutul lunii aprilie, reprezentanții partidelor ecologiste din Europa Centrală și de Est şi-au declarat sprijinul pentru oprirea lucrărilor pe râul Nistru.

„În ciuda impactului incontestabil al acestui program asupra mediului și obligațiile juridice internaționale ale Ucrainei, acest document important nu a trecut nici prin procedurile prevăzute în Convenția de la Aarhus, nici evaluarea strategică de mediu (SEA), în conformitate cu Protocolul privind SEA racordat la Convenția Espoo, ratificată de Ucraina”, se menționează în apel.

În apelul verzilor se menționează că programul de construcție a hidrocentralelor nu ia în considerare riscurile legate de siguranța apei potabile, securitatea alimentară și securitatea tehnologică. Impactul negativ al acestui proces va fi resimțit de peste 7 milioane de oameni.

„Consecințele bine cunoscute ale construcției de astfel de centrale hidroelectrice și reglarea debitului de apă este creșterea nivelului apei, acumularea de volume mari de apă și sedimente în rezervoare, inundarea unor suprafețe mari de terenuri pentru a forma albii pentru aceste rezervoare, ceea ce duce la degradarea ecosistemelor râurilor, pierderea capacității de a auto-purificare a resurselor de apă, recuperarea calitativă și cantitativă a resurselor biologice, precum și inundarea zonelor înconjurătoare și poluarea semnificativă a apelor de suprafață”, se menționează în apel.

Anatolie Prohniţchi a mai spus că pe partea superioară a râului Nistru situația deja este agravată de a lacurile de acumulare din preajma hidrocentralei de la Novodnestrovsk. Consecințele se fac simțite prin reducerea nivelului de apă şi prin înnămolire pe teritoriul raionului Soroca.

La Congresul Global al Verzilor de la Liverpool au fost aprobate şi alte rezoluţii. Acestea se referă la situația din Siria, la războiul din Ucraina, la contribuția europeană la protecția resurselor globale comune. Delegații s-au expus și cu privire la energia nucleară, cu privire la fortificarea drepturilor sociale.

Игровые шаблоны DLE
Самая быстрая Диета

Despre Partid

 • Partidul Ecologist ”Alianța Verde” din Republica Moldova (PEMAVE) a fost fondat în data de 9 aprilie 1992.
 • Pe 15 iulie 2012 s-a adoptat noua denumire a formațiunii - Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova (PVE).
 • Începând cu 12 octombrie 2008, este membru al European Green Party.
 • Partidul Verde Ecologist a participat la alegerile parlamentare din 1994 și 1998, și la alegerile locale din 1995, 1999 și 2003.

Contacte

Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova 

 • Adresa:
  Mun. Chisinau, str. Puşkin,
  nr. 24, oficiul 17
 • Tel:
  (+373 22) 212 342
 • Fax:
  (+373 22) 212 342
 • Mob: 
  (+373) 69114821
 • Email: 
  pve.moldova@gmail.com
   
You are here Despre Noi