Vizită a activiștilor KOD în Moldova

  • PDF

În perioada 26 – 27 mai 2016 doi activiști din partea Comitetului pentru Apărarea Democrației (Komitet Obrony Demokracji, KOD) din Polonia se vor afla într-o vizită în Moldova la invitația Partidului Verde Ecologic din Moldova.

Polonia a devenit în ultimele luni o temă de discuție pentru Europa ca urmare a acțiunilor întreprinse de guvernul Partidului Legii și Dreptății (Prawo i Sprawiedliwość – PIS) și care au ridicat întrebări cu privire la cursul și starea democrației și a statului de drept. Imediat după preluarea puterii în urma alegerilor parlamentare Guvernul PIS a acaparat instituțiile politice și publice. În domeniul presei jurnaliștii considerați neloiali au fost eliberați din funcții pentru a face loc celor care sunt de acord cu agenda Guvernului. Într-o altă mișcare controversală Guvernul a încercat să se interfereze în numirea judecătorilor Curții Constituționale care au fost selectați de guvernul precedent și aprobați de Parlament.

Chiar dacă alegerile parlamentare au dat PIS o majoritate confortabilă, un număr crescând de alegători sunt îngrijorați și nu sunt de acord cu acțiunile guvernului. În urma discuțiilor de pe diferite platforme sociale și a crizei constituționale un șir de organizații ale societății civile din Polonia au inițiat crearea în noiembrie 2015 a Comitetului pentru Apărarea Democrației - Komitet Obrony Demokracji (KOD).

KOD militează pentru apărarea democrației, separării puterilor și libertatea presei și este susținut de figuri publice și intelectuali proeminenți din Polonia și străinătate.
KOD se autodefinește ca o mișcare socială independentă care nu are nici o intenție de a se transforma într-un partid politic. KOD a apărut ca o reacție a societății poloneze la încălcarea Constituției și politizării instituțiilor independente. În acțiunile sale KOD organizează acțiuni ample de protest în Varșovia și restul țării. Ultimul marș a scos în stradă peste 200 mii de protestatari. A fost cea mai mare acțiune de protest de la căderea comunismului în Polonia.

Jarosław Marciniak (36) este cofondatorul KOD, membru al Biroului și membru a consiliului politic. El este activ implicat în organizarea suportului publicului pentru o inițiativă legislativă care țintește să rezolve criza constituțională.

Aleksandra Śniegocka-Goździk (33) s-a alăturat la KOD încă la începutul mișcării. Ea este responsabilă de relații cu publicul și presa, ea mai deține și funcția de președinte a Grupului Femeilor din cadrul KOD.

Acest eveniment este organizat de Partidul Verde Ecologist din Moldova sub egida Partidului Verde European. Activiștii KOD vizitează Moldova în cadrul unui tur de discuții și întâlniri care au avut loc în lun mai în mai multe țări europene.

 

You are here Home