Declarația cu privire la privatizările ilegale

  • PDF

PVE din R.Moldova face parte din marea familie a ecologiştilor europeni, fapt care îi determină orientarea politică şi activităţile cotidiene. În această ordine de idei, PVE deşi, la moment, e un partid extraparlamentar, a susţinut şi susţine demersurile forţelor politice de la guvernare pentru integrarea R.Moldova în spaţiul Uniunii Europene, detaşându-se clar şi condamnând fără echivoc, actele de corupţie, delapidările, fărădelegile şi incompetenţa demnitarilor, care pun în pericol viitorul european al R.Moldova.

Situaţia politică, economică şi socială de la început de toamnă este tensionată atât de şantajul şi ameninţările venite de la Est, de ultimatumul Moscovei de a forţa R.Moldova să renunţe la drumul ei european, cât şi de abuzurile unor guvernanţi de a fura bunurile ţării sub masca privatizării. PVE, conştient că se apropie ora decisivă, când la Summitul de la Vilnius, urmează să fie semnate documentele de o importanţă vitală şi fundamentală pentru RM, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu intenţiile unor grupuri şi formaţiuni antieuropene şi antinaţionale să stimuleze nemulţumirea populaţiei, să lanseze provocări, să creeze haos şi instabilitate, să organizeze revoluţii de „catifea”. Se observă o tendinţă tot mai pronunţată din partea grupurilor de interese, care jecmănesc ţara de bunurile publice, de a implica  puterea actuală în luarea unor decizii pripite şi în activităţi la limita legii, care pot stârni nemulţumiri generale şi revolte în toată republica.

Ne referim în primul rând la privatizarea total netransparentă a Aeroportului din Chişinău, care în opinia noastră, în genere, nu trebuie să fie supus privatizării, ca un obiectiv legat direct de securitatea R.Moldova. Şi în al doilea rând, ne referim la soarta Băncii de Economii, care stârneşte îngrijorarea şi nemulţumirea a sute de mii de cetăţeni. Ţinând cont că aceste două subiecte majore pot fi utilizate de organizatorii de „revoluţii de catifea” pentru a perturba ordinea publică şi a paraliza activitatea Parlamentului şi Guvernului, PVE propune actualei guvernări să scoată de pe ordinea de zi, până la Summitul de la Vilnius, lista obiectivelor propuse spre privatizare. E singura modalitate civilizată de a potoli spiritele din societate şi a demonstra că personajele obscure interesate în privatizări dubioase nu fac parte din conducere şi nu forţează Guvernul, sub pretextul Vilniusului, de a transfera proprietăţile statului spre oligarhii şi milionarii de la putere.

PVE solicită Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului să-şi asume întreaga responsabilitate pentru gestionarea corectă, constituţională a proceselor politice, economice şi sociale în perioada de până la Summitul de la Vilnius şi asigurarea participării delegaţiei moldoveneşti la semnarea Acordurilor, care vor garanta viitorul european al R.Moldova. Deopotrivă, PVE face apel către formaţiunile politice extraparlamentare, către cetăţeni şi societatea civilă, să dea dovadă de maturitate politică, de responsabilitate şi să oblige conducerea ţării să nu se lase intimidată, să nu devieze, sub presiune sau şantaj, de la viitorul european al R.Moldova.

Biroul Politic al Partidului Verde Ecologist din Moldova,
Anatolie Prohniţchi, Preşedinte PVE

You are here Activitate Politica Declaraţii Declaratii Declarația cu privire la privatizările ilegale