Partidul Verde Ecologist din Moldova prezintă candidaţi la europarlamentare

  • PDF

Trei membri ai Partidului Verde Ecologist din Moldova sunt înregistraţi pe lista verzilor din România pentru alegerile europarlamentare din acest an, în baza unui acord de colaborare. Este vorba de  Alecu Reniţă, Andrei Dumbrăveanu şi Alexei Palancean. Liderul formaţiunii, Anatolie Prohniţchi, a declarat că Partidul Verde Ecologist este primul din spaţiul estic care, prin candidaţii săi, participă la alegerile europarlamentare.

Anatolie Prohniţchi a declarat că cei 3 candidaţi propuşi pentru alegerile europene vor promova un mediu curat şi politici corecte pentru toţi cetăţenii, vor atrage atenţia instituţiilor europene în vederea îmbunătăţirii mediului de afaceri şi sistemului de justiţie din Moldova.

Unul dintre candidaţi, Andrei Dumbrăveanu, a subliniat că Moldova s-ar putea orienta spre un consum ecologic de energie, mai puţin costisitor. El a afirmat că Moldova are nevoie şi de o reformă totală în sistemul justiţiei, iar soluţia ar fi „importarea” specialiştilor în domeniu din spaţiul politic european. Andrei Dumbrăveanu a propus şi o revizuire a sistemului de dezvoltare a afacerilor cu capital străin din Moldova, prin crearea instituţiilor mixte economice, care să asigure investiţii cu capital străin, fără a corupe piaţa, şi care să creeze locuri de muncă.

Alecu Reniţă, alt candidat propus pentru alegerile europarlamentare, susţine că Moldova are grave probleme de protejare şi administrare corectă a mediului. Toate aceste disfuncţionalităţi ale ecosistemului au fost moştenite din perioada când Moldova făcea parte din Uniunea Sovietică. Alecu Reniţă a criticat, în context, sistemul educaţional din Moldova. El spune că elevii nu sunt instruiţi să aibă grijă de mediul în care trăiesc. Alte probleme pe care le aminteşte candidatul ţin de suprafaţa mică de împădurire a ţării, dar şi lipsa apei potabili în cantităţi suficiente. Peste 80% din populaţie consumă apă menajeră.

Alecu Reniţă menţionează că o apropiere de politicele europene este o şansă de rezolvare a problemelor interne de mediu şi nu numai. Moldova are nevoie de un sistem funcţional de consum energetic şi de menţinere a calităţii solului pentru o producţie bio.

Cei 3 membri ai Partidului Verde Ecologist din Moldova sunt înregistraţi pe locurile 5, 8 şi 27 pe lista de 32 de candidaţi ai verzilor din România pentru europarlamentare.

You are here Activitate Politica Declaraţii Declaratii Partidul Verde Ecologist din Moldova prezintă candidaţi la europarlamentare