În contextul Zilei Internaţionale a Migranţilor

  • PDF


Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Verde Ecologist, Andrei Dumbrăveanu, a declarat că moldovenii au fost nevoiţi să emigreze pentru a ajuta familia din ţară să trăiască mai bine. Iar cel mai grav este că nu există o iniţiativă a statului de a cerceta numărul real al moldovenilor plecaţi peste hotare. Acele cercetări sporadice care se efectuează, spune Dumbrăveanu, sunt făcute din finanţări internaţionale ale unor organizaţii neguvernamentale. 

Cifrele oficiale arată că peste 800 de mii de moldoveni lucrează neoficial peste hotare. În realitate numărul lor ar fi de peste 1 milion. Contribuţia lor la bugetul statului este de 35%, iar potrivit unor studii, în anul 2011 în medie moldovenii au transferat circa 4,5 mii de euro per familie pentru a întreţine copiii şi părinţii lăsaţi acasă. Aceşti bani nu au fost îndreptaţi spre investiţii şi spre crearea unor locuri de muncă. 

Liderul tinerilor verzi, Alexandru Donea, a declarat că majoritatea studenţilor se înscriu la studii pentru a obţine o viză de plecare peste hotare, unde ar putea să-şi câştige existenţa. Potrivit liderului, la acest moment nu există politici care ar sprijini tinerii moldoveni să se stabilească acasă ca aceştia să nu-şi părăsească părinţii şi ţara.

  andrei dumbraveanu despre emigranti.mp3 (562 KB)

You are here Activitate Politica Evenimente În contextul Zilei Internaţionale a Migranţilor