Cu privire la finanțarea campaniilor electorale în diasporă

  • PDF

Partidul Verde Ecologist consideră vital acordarea unei atenții majore necesităților diasporei și dezvoltarea politicilor de implicare a diasporei în promovarea culturii naționale și crearea condițiilor de reîntoarcere la baștină.
Un pas în soluționarea problemelor date este crearea a trei circumscripții uninominale special pentru cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare. Însă legislația electorală națională totodată va fi și impedimentul de bază pentru reprezentanții diasporei de a participa în viitorul scrutin Parlamentar. Prevederile naționale cu privire la finanțarea campaniilor electorale nu vor permite cetățenilor stabiliși peste hotare să se folosească de ajutorul celor pe care ar trebui să-I reprezinte, fiindca finanțarea campaniilor electorale din afara Republicii Moldova este interzisă.

În contextul celor expuse și în scopul creării condițiilor echitabile necesare pentru desfășurarea cu succes a scrutinului alegerilor Parlamentare în diasporă Partidul Verde Ecologist Cere:

1. Parlamentul Republicii Moldova să modifice legislația electorală pentru a permite reprezentanților diassporei să-și finanțeze campaniile electorale inclusiv din surse provenite de peste hotare, din donațiile celor pe care candidatul intenționează să-I reprezinte.

Biroul Politic PVE
20 august 2018

You are here Home